Ulisses Tapilaha | 0682246840
logo
Homepage
Nieuws
Agenda
Biografie Ulisses
CD's (bestellen)
Foto's & video's
Jukebox
Downloads
Contact

> > Klik hier voor de muziekbiografie < <                            Klik hier om de achtergrondmuziek uit te zetten

'Achteraf heb ik daar spijt van'

Ulisses Julius Tapilaha die in 1949 in Surabaya werd geboren is een muzikaal natuurtalent. Ulisses (zijn artiestennaam) is een Molukse zanger die veel kansen heeft gehad tijdens zijn veertigjarige muzikale loopbaan. Maar de kans om echt door te breken kon hij niet grijpen.

Zijn grote bos haar is hij onderweg kwijtgeraakt, maar zijn muzikale passie niet. De zachtaardige zanger en gitarist uit Deventer heeft zelfs de aandacht van de manager van de Beatles getrokken. Dat was eind jaren zestig, '' Die man zag wel wat in mij en mijn band Ambrozia waarmee ik toen speelde in Duitsland. Hij wilde een single met ons maken, maar onze manager vond dat het te weinig opleverde. Toen dat niet doorging wilde hij mij persoonlijk spreken. Dat heb ik niet gedaan uit solidariteit met de band. Achteraf heb ik daar spijt van. Ik was nog jong en ik wist niet hoe het werkte''.

Naast het optreden met zijn band Ambrozia in Duitsland, heeft Ulisses ook met Cuby & The Blizzards en Golden Earring opgetreden.

Twintig jaar later stond Ulisses in 1988 in de Soundmixshow van Henny Huisman samen met Marco Borsato.
'' De jury moest tussen ons kiezen. Toen we zaten te wachten op de uitslag zei Marco dat ik de winnaar zou worden. Het werd Marco omdat zijn imitatie perfect was. Ik legde er teveel van mezelf in. Ik was al ontplooid zeiden ze.''

Na die tijd heeft Ulisses in nog heel wat bandjes gezeten. Onder anderen The Insiders. Dit was een echte Pasar Malam band waar Ulisses veel mee door het land ging. Helaas kwam er na een lange tijd een einde aan The Insiders.

Tegenwoordig treedt Ulisses nog steeds op met twee achtergrond zangeressen; The Fienatha Sisters. Hij heeft dus besloten om solo verder te gaan. Oorspronkelijk waren het twee zussen, maar één van hen is drie jaar geleden helaas overleden. Zij is vervangen door een andere zangeres, maar de naam is gebleven.

Ook heeft Ulisses drie prachtige CD's gemaakt waarvan de laatste 2 CD's nog leverbaar zijn. De eerste CD is helaas uitverkocht en (voorlopig) niet meer leverbaar.

Zijn eerste CD is 'Dengar Dolo Kayoo'. De tweede CD is 'Waiselaka' , en zijn nieuwste CD is 'Maluku you've been always in my mind' . Deze CD is voor het eerst Engelstalig. Op zijn vorige CD's combineerde hij namelijk popmuziek met traditionele Indonesische en Molukse stijlen.

De titel van de nieuwe CD verwijst naar zijn sterke en hechte band met de Molukken. Maar die band heeft hem ook dwarsgezeten. In de jaren zeventig, de tijd van de Molukse treinkapingen, wilde hij in het leger maar kon dat niet omdat hij Moluks was terwijl hij tegen de kapingen was. ''Ik stond achter hun ideaal van onafhankelijke Molukken, maar ik ben tegen geweld.''

Hij werd lasser tot het slecht ging in de metaal. Daarop ging hij werken in de grafische industrie, waar vervolgens ook de malaise toesloeg. Hij werd ontslagen en werkt nu in de beveiliging. ''Ik heb nog nooit geweld hoeven te gebruiken. Ik los alles op door rustig te blijven praten.''

De Molukken zijn nog steeds alles voor hem. De mensen, zijn familie en vrienden + de natuur. ''Ik ga er graag op vakantie, maar als ik dan weer in Deventer kom, en ik zie de toren, dan voel ik: Ik ben thuis.''

Ulisses zet altijd geweldige swingende optredens neer. Mooie traditionele Indonesische/Molukse nummers, love ballads, en ook hier en daar wat soul, en dat kan Uliss! Mensen kunnen niet stil zitten op zijn uitvoering van het bekende nummer van Wilson Pickett 'Mustang Sally'. Maar ook '6345789' is een nummer waar de benen naar de dansvloer willen.

Heeft u interesse in Ulisses, neem dan contact met ons op.

 

 


Ulisses Tapilaha